Saturday, January 21, 2017

O carte adevărată de culturism

Mie mi-au plăcut dintotdeauna cărțile scrise de cei care știu despre ceea ce sctiu. De aceea am cumpărat cartea scrisă de Marin CHIRAZI și Petru CIORBĂ intitulată CULTURISM, întreținere și competiție, apărută la editura Polirom de la Iași, în anul 2006. În cele 251 de pagini autorii abordează o gamă foarte largă de probleme. Am certitudinea că cei doi autori au scris despre lucruri teoreticve și practice, cu multă atenție mai ales pentru că Petru CIORBĂ, multiplu camăion național de culturism a verificat veridicitatea celor prezentate, pentru că el este un culturist cu o deosebit de mare experiență.
Despre marele culturist petru CIORBĂ am scris articolul Petru CIORBĂ, marele campion de culturism și i-am urmărit cu mare atenție activitatea competițională, dar și pe cea de antrenor la un club sportiv.
Cartea se referă prin următoarele elemente:
Marin CHIRAZI, Petru CIORBĂ - CULTURISM, întreținere și competiție, Editura POLIROM, Iași, 2006, 251pg, ISBN(10) 973-46-0382-5, ISBN(13) 978-973-46-0382-4
Cartea are șase capitole:
1. Noțiuni generale despre culturism
2. Noțiuni generale despre musculatură
3. Teoria antrenamentului sportiv în culturism
4. Analiza exercițiilor pentru diferite grupe musculare
5. Antrenamentul în culturis,
6. Alimentație.
Fiecare capitol este structurat în subcapitole
și acolo unde este cazul sunt date și sub-sub capitole, pentru a da detaliilor o dezvoltare cât mai bine sistematizată. În carte sunt poze cu Crisitan BOTUȘAN, multiplu campio național de culturism, care exemplifică o serie de exerciții. De asemenea, sunt date numeroase tabele care sistematizează cu claritate structuri de antrenamente, planuri de antrenamente, dar și o serie de grafice sugestive care evidențiază anumite elemente de dinamică a evoluției unui culturist. Sunt și schițe foarte corect făcute pentru a evidenția grupe de mușchi antrenate de exerciții, dar și elemente ale sistemului osos care interacționează. Cartea are numeroase elemente practice și oricine o citește și dorește să se antreneze după regulile date acolo, cu siguranță va înreregistra rezultate dintre cele mai bune.
Am observat o abordare echilibrată în carte, pentru că lungimea capitolelor nu diferă foarte mult de la capitol la capitol. Autorii dau dovadă de foarte  mult realism căci iau în considerare marile tipologii, tipul ectomorf, tipul endomorf și tipul mezomorf, arătând care sunt plusurile, respectiv, minusurile în raport cdu performanțele din culturism. Se vede că lucrarea este scrisă de oameni ai acestui sport, din moment ce nu utilizează niciun concept înaile de a-l defini. Exact de aceea este scris primul capitol, deși foarte multe cărți din domeniu intră abrupt în problemă, fără ca sportivul sau începătorul în ale culturismului să facă primii pași în cunoștință de cauză. Cartea este astfel scrisă încât lasă o foarte largă marje de acțiune fiecăruia, încât funcție de obiective, de constituția sa să deruleze programe de antrenare care să ducă pe fiecare spre rezultatele pe care le estimează.
(21 ianuarie 2017)

No comments:

Post a Comment